La Plana

 

Amb motiu de la Festes de Sant Joan 2020 d’un any tan atípic en què no es podrà celebrar gairebé cap de les activitats que són tradició, us proposem un recorregut virtual per conèixer la història de les festes, les impressions de la gent del barri i els records, vivències i fins i tot les inspiracions literàries de tanta gent que ha col·laborat en aquest projecte: la María Isabel, el Bernardino, la Remei, el Miguel Ángel, el Gaspar, el David, el mossèn Joaquim, l'Escola La Plana i l'Associació de Veïns.

Us presentem entrevistes, fotografies, cartells i dossiers documentals amb reculls de premsa de diferents àmbits temàtics.

Un homenatge als planers, dones i homes que van construir amb les mans el seu futur i un record també per a la Josefina Masip i el Joan Pujol que van saber acollir els primers habitants del barri amb molta humanitat i complicitat.

Amigues i amics, el Biblio@ccés us desitja BONES FESTES!

La Plana, juny de 2020

 

Entrevistes

Remei Monné

Guió i entrevista: Pineda Vaquer · Gravació, edició i muntatge: Dvisual (2018)

Gaspar Ortega 

Guió i entrevista: Pineda Vaquer · Gravació, edició i muntatge: Dvisual (2018)

Bernardino Luque

 

 

Sobre el barri

 

La Plana, un nucli de població creat amb la il·lusió de la col·lectivitat

Ara fa divuit anys (2002) vaig tenir l’honor de participar en la Comissió del 50 Aniversari del Barri de la Plana. Gràcies a les seves aportacions vaig poder fer una aproximació a la història del barri i de la seva gent. Realment, tota una descoberta, agradable i emotiva. L’any 1950 la concessionària La Floresta va adquirir uns terrenys per parcel·lar-los. A canvi de la compra de productes es rebien vals per poder comprar el terreny. L’any 61 es produí la segona parcel·lació, de molt més èxit, iniciada per Joan Pujol i Ferré, a partir de la compra de la finca Mas Colom. El preu de la parcel·la era de 12000 pessetes, de les quals se’n pagaven 1000 al comptat i la resta en quotes de 150 pessetes cada dia 13 de mes. A partir d’aquí comença la història d’un barri ple de gent entranyable. Vaig tenir l’honor de passejar-hi, fer cafès i moltes entrevistes amb habitants que hi eren des dels començaments. Venien amb documents i fotografies, que ens permetien acostar-nos a la realitat viscuda durant aquells 50 anys. Així vam recordar les festes, els llocs de trobades, la importància de les entitats com l’Associació de Veïns, la Penya Atlètica de futbol, el Club de petanca, el Curs de tall i confecció, l’Associació de Dones Progressistes, l’Aula d’adults, l’AMPA de l’escola, la Banda de Cornetes i Timbals i el Centre Obert. Tot un teixit associatiu i d’organització que va permetre a la gent que arribava des del sud de la península gaudir del dia a dia en un barri amb cases construïdes amb les seves mans, amb molt d’amor i amistat. També vaig tenir l’honor de conèixer persones que hi havia viscut des dels inicis, tant d’una parcel·lació com de l’altra, regidors de diversos mandats municipals, presidents de les entitats i tècnics municipals propers a la realitat del barri. Fou, sens dubte, una de les experiències més boniques realitzades com a historiador, com a fill, també, de família d’immigrants del sud peninsular. Tot un honor! Endavant amigues i amics de la Plana!

David Melero Domènech, historiador
 

Recuerdos, poema de María Isabel Sánchez

¡Qué bonita La Plana, tan llena de vida!

Hoy pude recordar, cuando por sus calles corría, todo hermandad y armonía.

Todos echaban una mano cuando convenía.

¡Cómo nos divertíamos jugando a la rayuela, a la comba, al pilla, pilla!

Las abuelas en la calle cada una con su silla,

contando viejas historias, llenas de melancolía.

Con mayores incluidas, campeones de petanca, fútbol o fiestas floridas.

Cuando subían los globos de la querida Josefina,

con las carreras de sacos, bicicletas o las carreras de cintas.

Por premio un puñado de caramelos.

¡Qué felices nos hacían!

María Isabel Sánchez Gea, veïna de La Plana i autora local

Galeria d'imatges

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

Cartells de les Festes de Sant Joan

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

ampliar

Bibliografia i recull de premsa

 

 

MELERO DOMÈNECH, David

La Plana: 1952-2002. 50 anys de la nostra història


Enllaç

 

Associación de vecinos Bassa del Just (La Plana - Vila-seca)

Boletín informativo (Núm. 1), Julio 1979.

 

Enllaç

 

Escola Sant Joan de La Plana

Recull de premsa: 1989-1998.


Enllaç

 

Festes de Sant Joan de La Plana

Recull de premsa: 1985-2018.


Enllaç

 

Fets i gent

Recull de premsa: 1984-2018.


Enllaç

 

Obres públiques

Recull de premsa: 1993-2015.


Enllaç

 

Serveis

Recull de premsa: 1995-2015.


Enllaç

 

Agraïments

Miguel Ángel Almansa, Bernardino Luque, Ma. Isabel Sánchez, David Melero, Remei Monné, Gaspar Ortega, Escola La Plana i el mossèn Joaquim.

Juny 2020

Escola La Plana: 40 anys

 

L’Escola La Plana ha estat i és una escola molt integrada a la vida i al desenvolupament del barri i ha sofert al llarg d’aquests anys nombroses millores que fan que avui puguem dir que té unes instal·lacions i uns recursos òptims per una educació de qualitat. Tot això és gràcies a l’esforç dels educadors, dels equips directius, de les AMPES i del suport que sempre ha donat l’Ajuntament de Vila-seca.

L’Escola La Plana passa a ser una escola independent l’any 1981, ja que fins llavors només hi havia unes aules habilitades que depenien de l’Escola Torroja i Miret de Vila-seca. L’Escola estava ubicada en l’edifici on avui hi ha el centre cívic. Tenia moltes limitacions: el pati es feia al carrer i en un petit parc del costat, les aules d’infantil i l’aula taller eren en altres edificis del mateix carrer.

Inicialment l’Escola era coneguda com Escola Sant Joan, però al passar a independitzar-se ben aviat va canviar de nom a Escola La Plana.

El curs 1983/84 es va iniciar el programa d’aules taller dins de l’àmbit del conveni d’Educació compensatòria entre el MEC i les CCAA. Va ser molt important l’aula taller per proporcionar als alumnes les majors possibilitats de desenvolupament de llurs capacitats individuals i d’integració social. Van assistir a part dels nens de l’Escola, nois de 15 a 18 anys que no seguien cap estudi i així van poder realitzar una formació més pràctica i manipulativa.

L’Escola estava molt integrada a la vida del barri i va promoure les primeres Jornades culturals, durant el mateix curs, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca, Diputació i altres institucions. Entre les activitats cal destacar els primers Jocs Florals, murals a l’exterior de l’Escola i xerrades sobre la higiene, la lectura i els Castells.

Els Jocs Florals han estat un referent de l’ Escola i s’han pogut celebrar cada dos anys. L’any 1988 és publica el llibre de poemes “Algo queda” amb poemes de nens i nenes i simpatitzants del barri, amb la col·laboració del Departament de Cultura de La Generalitat, l’Ajuntament de Vila-seca i l’AMPA.

Es va habilitar una aula per a la biblioteca impulsada per la mestra Maricarmen Rodríguez que va començar amb un catàleg de 42 llibres que aviat es van anar incrementant amb diferents ajudes del Ministeri d’Educació. Funcionava molt bé i estava oberta al barri.

Es fa el trasllat al nou edifici de l’Escola al febrer de l’any 1991, alumnes, mestres i pares van ajudar a realitzar el trasllat del mobiliari a la tant esperada i merescuda nova Escola amb un disseny molt avantguardista. Durant el mes de juny es va fer l’inauguració oficial pel llavors president Jordi Pujol que va compartir una paella popular amb la comunitat educativa i tot el barri de La Plana.

El gener de l’any 1992 surt el núm. 0 de la revista escolar La motxil·la que ens ha acompanyat al llarg dels anys amb els treballs, vivències, experiències, festes, opinions i il·lusions de la nostra comunitat educativa.

L’any 2002 es celebra el 50 aniversari del barri de La Plana amb molta implicació de l’Escola que participa amb una pintada mural a la plaça de l’Església i amb una auca entre d’altres activitats.

El 30 de novembre de 2006 s’inicien els actes de la celebració del 25 aniversari de l’Escola amb el destapament d’ una placa commemorativa pel Sr. Alcalde Josep Poblet, amb una exposició fotogràfica i una audició coral per alumnes de l’Escola.

Amb l’ajuda del programa de biblioteques escolars PUNTEDU i la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca és remodela la biblioteca escolar amb la compra de mobiliari, ordinadors i renovació de catàleg. La inauguració oficial de la nostra “Bibliogina” és fa el dia 27 d’abril de 2012, amb l’assistència de la Directora dels SSTT Sra. Àngels González, la regidora d’Educació Àngels Ponce entre d’altres autoritats.

L’Escola guanya el segon premi del concurs de contes Consum que té com a objectiu fomentar bons hàbits de consum i de desenvolupament sostenible per mitjà dels contes i la creativitat: el curs 2005-2006.

El curs 2017-2018 l’Escola guanya el concurs el Gust per la lectura per haver fomentat entre l’alumnat de 5è i 6è el coneixement de les faules d’Hisop, a partir del qual els infants van fer un treball. Els 500€ del premi es van gastar en libres a la setmana del Llibre en català.

El primer director de l’Escola va ser Miquel Blanch Ventura, li han seguit Milagros De Pablo Martínez, Laura Tassier Val i Carme Cruz Sánchez i en l’actualitat és directora Mª Teresa Sabaté Sabaté.

Text: Escola La Plana

 

Recull de premsa

 

 

Escola Sant Joan de La Plana

Recull de premsa: 1989-1998.


Enllaç