Traductor

La gent
Entitats

Xiquets de Vila-seca

El nom triat va ser el de Xiquets de Vila-seca. El vestuari s'inspirava en la bandera local amb pantalons blancs, faixa negra, mocador casteller vermell amb puntets blancs i camisa blau turquesa amb l'escut del municipi cosit a la butxaca. El primer cap de colla va ser en Pedro Sánchez, conegut al món casteller com «Pedrín» i un dels pocs integrants que havia fet castells amb anterioritat.

La primera etapa: 1991-1999

A finals dels anys 80 un grup de vila-secans -vinculats molts d'ells a l'Assemblea local de la Creu Roja- van promoure la creació d'una colla castellera al municipi, una plaça sense cap tipus de tradició. La constitució de la colla es va fer de forma molt ràpida i es va nomenar una junta provisional, que tenia com a president en Josep Ferré, vicepresident en Ramon Setó i secretari en Jordi Pintado. L'objectiu de la junta provisional era la redacció i aprovació dels estatuts i la convocatòria de la primera assemblea general. En poc més d'un mes van passar dels 40 castellers inicials als 70 membres durant la seva presentació.

La presentació pública va ser el 17 de gener de l'any 1991, amb motiu de la Festa Major de Sant Antoni. En aquesta primera actuació van descarregar un 4d5, un 3d5 net, dos pilars de 4 aixecats de forma simultània (en què les anxanetes van desplegar dues banderes, la senyera i la groga i blava de Vila-seca) i un tercer pilar de 4, aixecat sota el balcó de l'Ajuntament. Un cop carregat aquest últim pilar, tant l'enxaneta com el terç van ser pujats al balcó, penjats d'una faixa castellera.

Al llarg d'aquest primer porten a terme diverses actuacions: el dilluns de Pasqua, a La Pineda, on descarreguen el 3d6; per Sant Jordi a Vila-seca, aixequen i descarreguen per primer cop el 4d6 amb el pilar al mig; la diada de Sant Isidre; l'actuació en benefici d'UNICEF a la Rambla Nova de Tarragona, o la diada de la Festa Major d'Estiu, on van intentar el 3d7, però no el van poder assolir.

El juliol del 91 els Xiquets reben un quadre sobre el fet casteller, obra del pintor Josep Bestit, de mans de l'alcalde, Joan Maria Pujals. També van rebre una aquarel·la de la colla realitzada per l'artista Ponç Granollers, en un acte celebrat a la Biblioteca amb motiu de l'exposició sobre els castellers.

El 8 d'octubre es va celebrar la primera diada de la colla, on no van poder carregar el 3d7.

La colla acabava l'any 1991 amb 150 membres, 18 actuacions, 81 castells descarregats i tretze intents. La màxima fita va ser la torre de 6.

L'any 1992 l'entitat va tenir una gran activitat en diferents àmbits.

El mes de gener es van formar 15 alumnes per a la banda de gralles que els acompanyarien durant les actuacions. Amb motiu del seu primer aniversari i durant la Festa Major de Sant Antoni, els Xiquets fan el pilar de quatre caminant, des del Portal de Sant Antoni fins l'Ajuntament.

El mes de juliol s'organitza una mostra castellera amb 3 activitats: una exposició de fotografies i cartells de tema casteller a la Biblioteca, una sardinada popular i la conferència "El món casteller, ahir i avui", a càrrec del Sr. Josep Bargalló, també a la Biblioteca. El dia 25, la colla va participar a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, que va comptar amb la presència de 147 castellers.

Una altra data assenyalada va ser la participació al concurs de castells de Tarragona el mes d'octubre, on van quedar en 13a posició de les 20 colles participants i on van aconseguir descarregar el 3 i el 4d7.

El 1992 acaba amb un total de 26 actuacions.

L'any 1993 es renova la junta directiva, ja que marxa el president, en Josep Ferré i ocupa el càrrec en Ramon Setó. Com a vicepresident va ser nomenat en Pedro Fernández.

El mes de juliol es lliura la insígnia d'or al cap de la colla, Pedro Sánchez. La insígnia va ser dissenyada per la joieria Vidal i representa el campanar de l'església i sobreposat en relleu un casteller de la colla.

L'any conclou amb 21 actuacions, 92 castells descarregats, 2 carregats i 6 intents.

L'any 1994 es van modificar els estatuts de l'entitat, amb la intenció de donar més força a la comissió tècnica i modificar la periodicitat de la renovació de la junta. A l'assemblea general del mes de març va continuar com a president Ramon Setó i es va nomenar el nou cap de colla, en Jordi Sesplugues. Els dos mesos següents a l'assemblea es van produir dues renúncies. Per una banda, la de Josep M. Perelló, el nou tresorer, i per una altra, la del nou cap de colla. En Pedro Sánchez va tornar a ser nomenat cap de colla i en Jordi Sesplugues, segon cap.

Com a fets destacats del 94 cal ressaltar per una banda la creació de la revista informativa de la colla castellera, Pinya, una publicació de 12 pàgines de distribució gratuïta en l'àmbit local que va veure la llum el mes de maig. Per una altra, la participació al Concurs de castells de Tarragona va ser històrica, ja que van realitzar la seva millor actuació des de la seva fundació. Van descarregar el 3 i el 4d7, van carregar el 4d7 amb agulla al mig, el 2d6 i es va intentar el 3d7 aixecat per sota. Van quedar en 17a posició de 23 colles participants.

Durant l'assemblea general es va mantenir la confiança en el cap de colla, Pedro Sánchez i es van renovar el 50% dels membres de la junta. Les persones que es van incorporar van ser Francesc Cubells (vicepresident), Pilar Redón (secretària), Antoni García, Manuel Esteruelas i Josep Anton García (vocals).

El Nadal de l'any 94 es va realitzar el primer Parc Infantil de Nadal organitzat per la colla castellera, amb la col·laboració de l'Ajuntament i la Societat El Fènix. El parc va rebre 2.000 infants durant els 5 dies que va estar en funcionament (29 i 30 de desembre ; 2, 3 i 4 de gener).

Durant l'any 94 es van realitzar 32 sortides i va acabar amb 200 persones amb camisa.

L'assemblea de l'any 95 va concloure amb el nomenament del nou president, Jordi Pintado, i del nou cap de colla, Jordi Sesplugues. També es va renovar el càrrec de tresorer i 3 vocals.

La colla va organitzar el segon Parc Infantil de Nadal, que va comptar amb l'assistència de gairebé 3.000 persones.

Al llarg de l'any 95 es van realitzar 17 actuacions i la colla tenia 140 membres.

L'any 1996, la junta administrativa la formaven: Jordi Pintado (president), Francisco Cubells (vicepresident), Pilar Redon (secretària), Sergi Rofin (tresorer), Marcel·lí Brell (grallers), German Fernández (revista), Antonio García (roba), Manuel Esteruelas (canalla), Jaume Pedrola (relacions internes), Josep Garcia (local), Jordi Aleu, Eli Such, Margarida Morell i Lourdes Cubells (activitats). El cap de colla era en Jordi Sesplugues Solé i els components del grup de grallers, Ivan Arcas, Ramon Aleu, Esteve Vallvé, Normal Vidal, Bibiana Ruiz, Jessica Cubells i Marta Orcajo.

Durant el Nadal es va dur a terme el tercer Parc Infantil de Nadal organitzat per la colla, on van participar més de 2.000 persones.

Per la Festa Major de Sant Antoni de l'any 97, i com a conseqüència de la manca de persones per a la pinya, la colla va optar per realitzar tan sols el ja tradicional pilar de quatre caminant, des del Portal de Sant Antoni fins l'església.

L'estiu d'aquell any, els Xiquets van participar per primera vegada al casal d'estiu per a infants i joves organitzat per l'Ajuntament, el Megaestiu, amb l'objectiu de promocionar el món casteller i captar més camises.

El setembre del 97 els Xiquets de Vila-seca van tenir la idea d'organitzar una diada amb totes les colles castelleres amb camises blaves a La Pineda, on van participar a banda de la colla local, els Nois de la Torre, la Colla Nova del Vendrell i els Castellers de Terrasa.

Durant l'assemblea celebrada al setembre es van produir diversos canvis a la junta directiva. Els nous cap de colla va ser en Joan Ruiz Fernández, Hèctor Soler el nou president, i Montse Vázquez Cubells, la nova secretària.

L'octubre del 97 es va celebrar a Torredembarra un nou concurs, el de les colles "petites", on els Xiquets van quedar en 7a posició.

El Nadal del 97 els Xiquets van organitzar el quart Parc Infantil de Nadal.

Per la Festa Major de Sant Antoni de l'any 1998 els Xiquets van presentar el pilar de quatre caminant, el 4d6 sis amb agulla, el 5d6 i la torre de sis.

Després d'una temporada molt complicada per la falta de camises, l'objectiu del 98, en paraules del nou cap de colla, Joan Ruiz és «consolidar la colla com es pugui, arreplegant gent nova i sense mirar de fer grans coses».

L'any 99 van actuar per la Festa Major de Sant Antoni en la que sembla l'última actuació de la colla abans de la seva dissolució.

La segona etapa: 2013-

El 28 d'octubre de l'any 2013 es va convocar el primer assaig de la nova etapa dels Xiquets de Vila-seca, que va ser oficialitzada com a colla en formació per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya el 13 de gener de 2014. Els Xiquets van iniciar aquesta represa amb un centenar d'integrants. El president de l'entitat va ser en Carlos Lafont i en Jordi Sesplugues el cap de colla. 

L'estrena de la colla va ser per la Diada de Sant Jordi, on van aconseguir carregar i descarregar tres pilars de quatre. El bateig es va dur a terme el 8 de juny, en una diada que va comptar amb la participació dels Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau que van actuar com a padrins.


En el primer any d'aquesta nova etapa, els Xiquets van ser capaços de descarregar el 4d6, el 3d6 i el 5d6, així com també el 3 i el 4d6 amb l'agulla.

A principis de 2015 la colla va organitzar un concurs de fotografia de temàtica castellera, dividit en 3 categories: Millor fotografia, Millor moment i Canalla.

El mes d'abril la colla va participar a la col·locació de la primera pedra al Museu Casteller de Catalunya, a Valls.

Un moment històric de la colla va ser durant la celebració de la diada castellera de les festes de Sant Jaume, el 25 de juliol, a la plaça de l'Estany a La Pineda, on els Xiquets van aconseguir descarregar el seu primer castell de 7, el 3d7.

A finals de 2015 la colla comptava amb 300 socis, tot i que tan sols entre un 35 i un 40% d'aquests socis feien castells.

Durant l'assemblea celebrada el 18 de desembre, la colla va renovar els càrrecs. La nova junta va quedar constituïda per: Carlos Lafont, president; Jordi Bru, tresorer; Marta Abellán, secretària; Albert Estébanez, Albert Llop, Sandra Arce, Laia Pallisa, Marc Lorenzo, Mireia Solé, Guifré Aguiló i David González, vocals. A la junta tècnica, repeteix Jordi Sesplugues com a cap de colla; Albert Estébanez, segon cap de colla; Jordi Bru, cap de pinya; Hèctor Solé, Josep Lluís Margalef i Carlos Lafont, equip de pinyes; Miquel Lafont, cap de canalla; Míriam Salvadó, Sara Sesplugues i Cristina Sesplugues, equip de canalla i finalment Àlex Sans, com a cap de música.

El 3 de juny de l'any 2016 els Xiquets van inaugurar l'exposició "25 anys de castells a Vila-seca", un recull d'imatges des de la fundació de la primera colla, fins a la refundació.

El 25 de setembre van participar a la primera jornada del Concurs de Castells, a Torredembarra. Van quedar en 11a posició, després de completar el 3d7, el 4d7 i el 2d6. També van descarregar el 4d7 amb agulla, que el jurat va considerar intent desmuntat.

El gener de 2017 els Xiquets van posar en marxa la iniciativa "Escola de castells", uns assajos suplementaris oberts a tothom per donar a conèixer el món casteller.

La junta directiva va ser renovada el mes de febrer i va estar formada per: Hèctor Soler (president), Albert Llop (vicepresident), Marina Rofín (tresorera), Dídac Pardo (secretari) i Esteve Grasset i Josep Poyo (vocals). La Junta tècnica la formaven: Marc Morales (cap de colla), Eva Rofín (2a cap de colla), José Luis Margalef i Albert Sintas (caps de pinyes) i Lídia Segovia (cap de canalla).

A finals de 2018 es renovaven els càrrecs novament i s'estrenava com a presidenta Mar Manuel i en Josep Antoni García «Ton», com a cap de colla, amb l'objectiu d'aglutinar més gent interessada en el món casteller i més camises per poder optar a fer castells de 8.

El juny de 2021 i després d'uns mesos difícils a causa de l'emergència sanitària provocada per la Covid19 i la consegüent cancel·lació d'assajos i actuacions, s'efectua l'última renovació de la junta, presidida per Hèctor Soler, que serà l'encarregada de celebrar el 30è aniversari de l'entitat. L'acte principal serà l'exposició fotogràfica commemorativa de la trajectòria de la colla, Amb tu tocarem el cel! 30 anys de Xiquets de Vila-seca.

Juntes directives i equips tècnics

Any 1991
President Josep Ferré
Vicepresident Ramon Setó
Secretari Jordi Pintado
Cap de colla Pedro Sánchez «Pedrín»
Any 1993
President Ramon Setó
Vicepresident Pedro Fernández
Cap de colla Pedro Sánchez «Pedrín»
Any 1994
President Ramon Setó
Vicepresident Francesc Cubells
Secretari Pilar Redon
Vocals Antoni Garcia, Manuel Esteruelas i Josep Anton Garcia
Cap de colla Pedro Sánchez «Pedrín»
Any 1995
President Jordi Pintado
Vicepresident Francesc Cubells
Secretari Pilar Redon
Cap de colla Jordi Sesplugues
Any 1996
President Jordi Pintado
Vicepresident Francesc Cubells
Secretari Pilar Redon
Tresorer Sergi Rofin
Cap de colla Jordi Sesplugues
Any 1997
President Hèctor Soler
Secretari Montse Vázquez Cubells
Cap de colla Joan Ruiz Fernández
Any 2013
President Carlos Lafont Cruz
Cap de colla Jordi Sesplugues
Any 2015
President Carlos Lafont Cruz
Secretària Marta Abellán
Tresorer Jordi Bru
Vocals Albert Estébanez, Albert Llop, Sandra Arce, Laia Pallisa, Marc Lorenzo, Mireia Solé, Guifré Aguiló i David González
Cap de colla Jordi Sesplugues
2n cap de colla Albert Estébanez
Cap de pinya Jordi Bru
Equip de pinya Hèctor Soler, Josep Lluís Margalef i Carlos Lafont Cruz
Cap de canalla Miquel Lafont Cruz
Equip de canalla Míriam Salvadó, Sara Sesplugues i Cristina Sesplugues
Cap de música Àlex Sans
Any 2017
President Hèctor Soler
Vicepresident Albert Llop
Secretari Dídac Pardo
Tresorera Marina Rofin
Vocals Esteve Grasset i Josep Royo
Cap de colla Marc Morales
2n cap de colla Eva Rofin
Caps de pinya José Luis Margalef i Albert Sintas
Cap de canalla Lídia Segovia
Any 2018
President Mar Manuel Juanpere
Secretari Albert Estébanez
Tresorer Jordi Bru
Vocals Francesc Benaiges Oriol, Andrés González Moreno, Carlos Lafont Cruz, Miquel Lafont Cruz, Raúl Cuadrado Gómez, Noelia Linares Flores, Sergi Amorós Ventura, Xavi Estebanell Lamoca
Cap de colla Josep Antoni Garcia Pujals «Ton»
Cap de pinya Carlos Lafont Cruz
Cap de canalla Espe Rión
Cap de gralles i tabals Noelia Linares Flores
Any 2021
President Hèctor Soler
Secretària Elisenda Rovira
Tresorer Mar Manuel Juanpere
Vocals Francesc Benaiges Oriol, Raúl Cuadrado Gómez
Cap de colla Míriam Salvadó
Tècnica Antonio García

Pinya, la revista de la colla

 

Pinya: revista informativa de la Colla Castellera dels Xiquets de Vila-seca

Núm. 0 - Maig 1994.

Enllaç

 

Pinya: revista informativa de la Colla Castellera dels Xiquets de Vila-seca

Núm. 1 - Setembre 1994

Enllaç

 

Pinya: revista informativa de la Colla Castellera dels Xiquets de Vila-seca

Núm. 2 - Març 1995.

Enllaç

 

Pinya: revista informativa de la Colla Castellera dels Xiquets de Vila-seca

Especial Fira de Sant Isidre - Maig 1995.

Enllaç

 

Pinya: revista informativa de la Colla Castellera dels Xiquets de Vila-seca

Núm. 4 - Novembre 1995.

Enllaç

Recull de premsa

 

Xiquets de Vila-seca: recull de premsa

Primera etapa: 1990 - 1999

Enllaç

 

Xiquets de Vila-seca: recull de premsa

Segona etapa: 2013 - 

Enllaç

"La biblioteca pública ha de ser una institució bàsica en la comunitat pel que fa a la recopilació, preservació i promoció de la cultura local en tota la seva diversitat."