L'Església de Sant Esteve, amb característiques renaixentistes i gòtiques, es va començar a construir entre els anys 1559 i 1576, segons mossèn Salvador Babot.
L'estil renaixentista es veu en les senzilles formes, tant interiors com exteriors. Destaca el frontó triangular sobre dues columnes jòniques a la porta de l'entrada, cobert amb un arc de mig punt. Sobre aquest frontó es troba un òcul circular, sense radis, cobert amb una vidriera amb la representació dels elements de l'escut de Vila-seca: les pedres, la palma martirial i el llibre de Sant Esteve.
L'estil gòtic es veu en la planta, una única nau, envoltada de petites capelles allotjades entre els contraforts, les voltes de creueria i el capçal poligonal.
Bibliografia
- Dossier Església de Sant Esteve: [diversos articles]. 1989-1994. 1 v.
- L'Església de Sant Esteve estrena el nou enllumenat. Vila-seca informatiu: butlletí d'informació ciutadana, 1995, núm. 12, p. 5.
- GARRIGA, Montserrat / MOYA, Manuela. Reformes a l'Església de Sant Esteve. El Pont de fusta: la revista de Vila-seca i de Salou, 1999, núm. 235, p. 19.
- JANSÀ i GRAN, Carles. Llocs singularitzats: l'Església i el Campanar. El Pont de fusta: la revista de Vila-seca i de Salou, 2013, núm. 389, p. 15.
- LLOP i TOUS, Josep. El segle XVI a Vila-seca: la vila i l'església. Vila-seca: Agrupació Cultural, 2015 (Recerca (Agrupació Cultural de Vila-seca. Secció de Lletres) ; 9).
- MORELL i TORRADEMÈ, Josep / VAQUER FERRANDO, Pineda. Vila-seca. Cossetània, 2001. (La Creu de terme ; 11).
- PUENTE OLIVER, Olaf. Església de Sant Esteve Vila-seca de Solcina: estudi arquitectònic d'un edifici. Vila-seca, 2012. [Text manuscrit].
- Vila-seca aplica tecnologia punta al seu toc de campanes. El Pont de fusta: la revista de Vila-seca i de Salou, 1996, núm. 201 p. 12.
- 1948. Recuerdo de la Solemne Bendición de las Campanas de Vila-seca celebrada el día 19 de diciembre de 1948. (Document cedit per la família Mas Castelltort)