L'entitat es va iniciar l'any 1971 amb l'intent de promoure un millor desenvolupament cultural del nostre poble. Els creadors de la idea van ser mossèn Ricard Cabré, rector de la Parròquia de Sant Esteve i el senyor Antoni Vicens, director del Col·legi Antoni Torroja. L'entitat va ser legalitzada l'any 1974. L'Agrupació Cultural de Vila-seca és una entitat sense seu estable. Les reunions es van començar a fer al Col·legi Antoni Torroja, cedit pel seu director Antoni Vicens; després va anar a un pis d'una casa del carrer Major; a continuació va fer cap a un piset del carrer de Monterols, l'antic Portal de Riudoms; tot seguit es va ubicar molt bé a les dependències de la Biblioteca; i d'allí va haver d'emigrar al Centre Catòlic i al Club d'Escacs del carrer Requet de Fèlix. Com veieu és un camí absolutament itinerant.
Àudio de l'homenatge als fundadors de l'Agrupació Cultural celebrat el 12 de novembre de 1994 a la sala d'actes de la Biblioteca.
Des d'aquesta època fins a l'actualitat ha tingut set presidents, que han estat els següents:
Ramon Farriol Clavé.- De 1974 a 1976. El primer president de l'entitat. Persona que estima Vila-seca i fundador de l'Agrupació. Ha estat sempre vinculat a la Secció de Lletres.
Josep Anton Ràfols Martí.- De 1976 a 1980. Va ser fundador de la Coral Nova Unió, hereva de l'antic Cor La Unió, que va encarregar la direcció artística al músic cambrilenc Àngel Recasens. També amb el seu mandat es van iniciar els contactes amb d'altres músics que juntament amb Recasens van fundar després el Conservatori Professional de Música de Vila-seca.
Josep Poblet Tous.- De 1980 a 1984. Una altra persona molt enamorada de Vila-seca. Va treballar molt per l'Agrupació i amb la seva presidència es va celebrar el 10è Aniversari de l'entitat.
Ramon Setó Vallverdú.- De 1985 a 1990. Durant la seva presidència es va inaugurar la Biblioteca, amb la qual l'Agrupació i la seva Secció de Lletres van col·laborar estretament i l'entitat va tenir cabuda a les seves dependències. En aquests anys es van fer exposicions de pintura organitzades per diversos pobles veïns amb la Roda d'Art.
Josep Maria Carreté Nadal.- De 1990 a 1991. Molt vinculat a la Secció de Lletres. Persona molt positiva per a l'Agrupació.
Àngel Holgado García.- De 1991 a 1999. Persona incansable, treballadora i resolutiva. Vinculat a l'Esbart Ramon d'Olzina.
David Melero Domènech.- Des de 1998 és el darrer president de l'entitat. Persona molt activa i organitzador de molts projectes culturals. Vinculat a l'Esbart Ramon d'Olzina.
L'Agrupació Cultural des del començament va repartir les seves activitat en diverses seccions que depenien i depenen de l'entitat. Aquestes seccions són:
Promoció Professional Obrera.- Col·laborava en l'organització de cursets de promoció social, reparació d'aparells, comptabilitat, etc. Des de l'any 1971 els promotors van ser Ricard Cabré i Antoni Vicens.
Secció Pedagògica.- Impulsada per Ricard Cabré des de 1977 fins al 1986.
Grup Local de Recerca Arqueològica.- Es va adherir a l'entitat l'any 1978. Després s'independitzà.
Coral Nova Unió.- Cor mixt creat l'any 1972 que ha ofert concerts a molts pobles i ciutats de la nostra geografia pròpia i peninsular i també a d'altres països d'Europa. Cada any canta a la Processó del Divendres Sant de Tarragona i fa el tradicional Concert de Sant Esteve i el concert de la Lliga contra el Càncer. Ha gravat un casset i un CD. Els presidents han estat: Josep Anton Ràfols, Josep Maria Boquera, Josep Maria Rovira, Antoni Mas, Agnès Vallverdú, Joan Mariné i Josep Maria Ferrando. La Coral ha estat dirigida per Àngel Recasens, Josep M. Gomis, Robert Sarmiento, Sílvia Gil-Pérez, Núria Cunillera, Violant Sarrà, Carolina Morales i David Molina. Cal destacar els cantaires que a dia d'avui i des de 1972 hi segueixen cantant: Antonieta Martí, Maria del Carme Pujals, Agnès Vallverdú, Josep Maria Boquera, Josep Porqueras, Josep Anton Ràfols, Robert Sarmiento i Esteve Pujals. La Coral Nova Unió ha assajat en les dependències del Conservatori Professional de Música; primer a la plaça d'Estudi i després a les noves instal·lacions actuals.
Secció de Lletres.- Creada l'any 1973 amb la finalitat de convocar anualment el Concurs Literari, que va tenir lloc des de 1973 fins a 1991; organitzar conferències sobre temes locals; homenatges a persones com Ramon Muntanyola, Esteve Pujals i Antoni Vicens; presentar llibres d'interès local i convocar bianualment la Beca Doctor Gibert, des de 1992 fins a 2004. Han estat presidents de la Secció Ramon Farriol i Carles Jansà i col·laboradors: Josep Morell, Montserrat Garriga, David Melero i Pineda Vaquer. La tasca més important de la Secció ha estat la publicació d'una sèrie de llibres repartits en dues col·leccions:
Col·lecció Recerca
1- Recull de poemes, de Ramon Sendra Moyano (1984)
2- Geografia Física de Vila-seca i Salou, de Josep Morell Torrademè (1984)
3- Miquel Escudero (1985)
4- XXè Aniversari de la Secció de Lletres. Vila-secans il·lustres, de Ramon Farriol Clavé (1993)
5- Cronologia de Vila-seca, de Josep Morell Torrademè (2003)
6- El Ball de Sant Esteve, de Maria Pineda Cardona Morell (2008)
7- Vila-seca a la Guerra del Francès (1808-1814), de David Melero Domènech (2011)
8- El camp d'aviació de la Pineda (Vila-seca, Tarragona), de Pedro Otiña Hermoso (2013)
9- El segle XVI a Vila-seca. La Vila i l'església, de Josep Llop Tous (2015)
Col·lecció de Monografies de Vila-seca
1- La llegenda del Rescat de Sant Esteve, d'Eufemià Fort Cogul (1973)
2- Miscel·lània Mossèn Muntanyola. Volum I (1974)
3- Miscel·lània Mossèn Muntanyola. Volum II (1974)
4- Un gran vila-secà del segle XIII: fra Bonanat, abat de Santes Creus, d'Eufemià Fort Cogul (1975)
5- Topografía médica de Vilaseca de Solcina, d'Agustí M. Gubert Oliver (1977)
6- Toponímia de Vila-seca de Solcina i el seu terme municipal, de Ramon Amigó Anglès (1978)
7- Sant Bernat Calbó, abat de Santes Creus i bisbe de Vic, d'Eufemià Fort Cogul (1979)
8- Barenys i Emprius de Salou: aspectes econòmics i socials (segles XII-XVIII), d'Anton Jordà Fernández (1981)
9- Vila-seca i Salou: el seu passat monumental, d'Emma Liaño Martínez (1984)
10- Les plantes medicinals i d'aplicació del terme municipal de Vila-seca i Salou, de Carles Jansà Gran (1985)
11- Temps i vents. Poemes de Salou, de Jordi Gebellí Puig (1985)
12- Vila-seca en el segle XVIII, de Josep Morell Torrademè (1986)
13- Cal.lípolis. Salauris. Aplec documentat de notícies històriques: Solcina (Vilaseca), la Pineda, Port de Salou, Platja de Barenys i Vilafortuny, d'Agustí M. Gibert Oliver (1988)
14- Antics territoris del municipi de Vila-seca i Salou, de Ramon Farriol Clavé, Carles Jansà Gran i Josep Morell Torrademè (1988)
15- Història de Vila-seca, de Josep Morell Torrademè (1990)
16- El "Repertorio..." de Mn. Salvador Babot (1796-1874), d'Anton Jordà Fernández (1992)
17- Diccionari històric d'eines agrícoles de Vila-seca, de Josep Morell Torrademè (1994)
18- Les mines d'aigua a Vila-seca i a Salou, de Jordi Càceres-Silva, Ignasi Casals Miró i Francesc González Reverté ( 1995)
19- Epidèmies i demografía a Vila-seca, de Ramon Farriol Clavé, Montserrat Garriga Pujals, Estefanía Genovès Salvadó, Carles Jansà Gran i Josep Morell Torrademè (1996)
20- Evidències del passat. Prehistòria i món antic a Vila-seca, de Maria Adserias Sans (1998)
21- L'emigració vila-secana cap a Austràlia i Amèrica entre 1860 i 1960, de Montserrat Garriga Pujals (2001)
22- Pirates i corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona, de Pedro Otiña Hermoso (2016)
23- El rescat de les cent donzelles o de Sant Esteve, de Coral Cuadrada Majó i Montserrat Garriga Pujals (2018)
Secció d'Escacs.- Ja existia abans de la creació de l'Agrupació a la qual s'hi afegí l'any 1974. Organitza cada any per la Festa Major d'estiu el Torneig Llampec i els seus jugadors participen en campionats fora de Vila-seca. El president de la secció és Josep Mañé.
Secció Sardanista.- Creada l'any 1975 i absorbida per l'Esbart Ramon d'Olzina l'any 1987. Va organitzar audicions de sardanes i també cursets. Va col·laborar amb el Sindicat d'Iniciatives i Turisme de Salou i en el Concurs Regional de Colles Sardanistes. Recollia la Flama del Canigó per encendre la foguera de Sant Joan. La Secció va ser presidida per Josep Pujals Carreté.
Esbart Ramon d'Olzina.- Es va crear l'any 1975 i des de l'inici està dirigit per Josep Bargalló. Habitualment participa en les festes de Sant Isidre, va ser protagonista dels Festivals de Dansa Catalana de la Torre Vella i de les Nits Catalanes a la Cooperativa Agrícola. Ha participat en el Festival de Cantonigròs, a Santo Domingo de la Calzada i ha viatjat per diversos punts de Catalunya i també a València, a Menorca, a França i a Txèquia. El president de l'Esbart és David Melero. L'esbart ha assajat en diversos llocs, com en els col·legis, en la Casa dels Obrers i actualment en el Centre Catòlic.
Secció de Muntanya.- Fundada l'any 1975, s'incorporà a l'Agrupació Cultural el 1976 de la mà de Juan José Manzanares. Ha participat en la Marxa de Regularitat de Catalunya, en la Travessa dels Pirineus, ha pujat a alguns cims del Pirineu i a la serra de l'Atlas. Ha organitzat campionats d'escalada esportiva. Han estat presidents Juan Ruiz i Robert Rodríguez.
Secció Filatèlica i Numismàtica.- S'integrà a l'Agrupació Cultural l'any 1976. L'any 1986 va deixar l'Agrupació. Realitzava exposicions de segells i monedes a Vila-seca i a diversos llocs d'arreu de Catalunya. El fundador i president va ser Alexandre Pitarg.
Grup Vocal Al Nostre Aire.- Es va formar l'any 1996 com una nova secció de l'Agrupació Cultural. Interpreten boleros, havaneres i cançons populars. Des de la seva creació el seu director artístic és Luís Cojal. Ha actuat sovint a Vila-seca, en festes locals i en la Fira de la Música al Carrer i també en d'altres pobles veïns. Ha gravat un CD.
Secció d'Internautes.- Neix l'any 1998 i desapareix al poc temps. Va organitzar cursos d'informàtica i creà la pàgina web de l'Agrupació Cultural.
Sonora Cocuyo.- Es va fundar l'any 1999. Actualment no forma part de l'Agrupació Cultural. Interpretaven música afrocubana.
Amics del Cavall.- Es va integrar a l'Agrupació Cultural l'any 2003. Ha participat en les Fires de Sant Isidre, en la baixada de la Mare de Déu de la Pineda, en les festes del nucli urbà de la Pineda i per la Festa Major de Sant Antoni organitza la desfilada dels Tres Tombs. El primer president va ser en Demetri Sendra. Des del mes de març de 2010, el president és Sergi Guart.
Aires de Gralla.- Creat l'any 2003 per Ezequiel Molina qui exerceix el càrrec de president de la secció. Actuen en balls, concerts, cercaviles, tocs de matinada i acompanyen la Colla de Gegants. També han actuat en d'altres pobles i països.
Cobla Antiga del Comú.- Creada l'any 2003 de la mà d'Ezequiel Molina. Són set músics i realitzen acompanyament d'autoritats, processons, cercaviles, entremesos i festes medievals. Han fet concerts a Vila-seca i en d'altres pobles propers. El president és Ezequiel Molina.
Aquest és un petit resum de totes les activitats de l'Agrupació Cultural de Vila-seca realitzat a partir de l'extensa documentació impresa i gràfica existent.
Carles Jansà Gran (Juny 2010 · Actualitzat abril 2020)
"La biblioteca pública ha de ser una institució bàsica en la comunitat pel que fa a la recopilació, preservació i promoció de la cultura local en tota la seva diversitat."