10 idees per fer del vostre fill un bon lector

 
  1. Valoreu el fet de llegir. L'àmbit familiar és clau en el foment de l'hàbit lector. Llegir uns trenta minuts al dia durant l'escolarització augmenta el vocabulari d'un infant en més de 700 paraules cada any.
  2. Doneu exemple. Que us vegin llegint. El nen tendeix a copiar els models que veu, i amb freqüència les aficions i els gustos estan més lligats a l'afectivitat que a l'efectivitat.
  3. Feu del llibre un objecte quotidià. Aneu a la biblioteca i a la llibreria a veure les últimes novetats. Regaleu llibres.
  4. Animeu-lo a escriure, dibuixar els protagonistes o inventar finals alternatius. Això ajudarà la seva creativitat, enriquirà el seu vocabulari i farà de la lectura una experiència més engrescadora.
  5. Respecteu el gust de l'infant i no desqualifiqueu la seva elecció. Deixeu que sigui ell qui triï, s'equivoqui i encerti amb les lectures. Poseu al seu abast una bona i variada oferta de temes.
  6. Parleu de llibres i expliqueu-li històries del llibre que esteu llegint, de la publicació d'una novetat, de la ressenya d'un diari, de l'estrena d'una pel·lícula basada en un novel·la... Qualsevol excusa pot ser bona per parlar de lectures amb els fills.
  7. Ajudeu-lo a organitzar-se. Eviteu tractar la lectura com una obligació. No fem que el llibre sigui l'enemic de la televisió o dels jocs de consola. Hi ha temps per a tot!
  8. Sigueu constants. Feu de la lectura un costum saludable. Dediqueu cada dia un temps per a la lectura. Busqueu moments relaxats i un lloc adequat per fer-ho.
  9. Interesseu-vos pel que llegeix. Sigueu subtils i mesureu les vostres ànsies de controlar tot el que fa, però no deixeu mai d'interessar-vos per les seves activitats.
10. Sigueu pacients si veieu que totes aquestes estratègies no funcionen a la primera. Esteu creant un hàbit i heu de comptar amb el temps com a aliat.

 

Bibliografia

 
  • M'agrada llegir: com fer els teus fills lectors. Barcelona: Ara Llibres, 2007

  • GIRBÉS, Joan Carles. Guia pràctica per a fer fills lectors. Alzira: Fundació Bromera per al foment de la Lectura, 2008

  • MANTILLA SÁNCHEZ, Lizette. Animando a leer: técnicas para estimular la afición por la lectura. Alcalá de Guadaira: MAD, 2009

  • MARINA, José Antonio. La magia de leer. Barcelona: Plaza & Janés, 2005

  • MATA, Juan. Animación a la lectura: hacer de la lectura una práctica feliz, trascendente y deseable. Barcelona: Graó, 2009

  • RODRÍGUEZ ABAD, Ernesto ; NOVELL IGLESIAS, Elvira. Animando a leer: tenemos un plan, cómo estimular el goce lector. Madrid: Los Libros de la Catarata, 2006

  • TEIXIDOR, Emili. La lectura i la vida: com incitar els nens i els adolescents a la lectura: una guia per a pares i mestres. Barcelona: Columna, 2007

english to translation french